sobota, 5 stycznia 2013

SOS CZOSNKOWY I SOS CHILI DO PIZZY, KEBABA, KANAPEK

SOS CZOSNKOWY
 - w zasadzie to czosnkowo-ziołowy, który najbardziej przypadł mi do gustu. Podaję w składnikach na większą porcję, gdyż u mnie znika bardzo szybko. Idealny do pizzy, kanapek wędlin jak i wielu innych:)

500 ml majonezu Kieleckiego lub własnego domowego
opakowanie (100ml) śmietany 18%
1.5 łyżki czosnku w proszku lub kilka ząbków spraskowanego czosnku ( w zależności od upodobań -dodawać stopniowo)
3 łyżki cukru
4 łyżki ziół prowansalskich - sparzyć i odcedzić, zimne dodać do sosu

SOS CHILI:

Kilka papryczek chili umyć pokroić drobno i wraz z nasionkami( bez gniazd nasiennych) podsmażyć na oliwie (sporo), dodać sól. Pozostawić do ostygnięcia. W takiej formie dodaję go do domowego kebaba. Jeśli chcę uzyskać łagodniejszą wersję np do pizzy łączę go po ostygnięciu z sosem czosnkowym. Jak dla mnie najlepszy sos do pizzy. Ketchupu nie dodaję do niej już w ogóle. Naprawdę warto spróbować:)

5 komentarzy:

  1. takie sosy własnej roboty są przepyszne i pasują do wielu dań

    OdpowiedzUsuń
  2. niech do was dotrze kucharze że w kebabie prawdziwym nie ma czegoś takiego jak majonez

    OdpowiedzUsuń
  3. wyjątkowo lubię sos chili :) fajny przepis na niego!

    OdpowiedzUsuń