Rosół na ostro z chili, imbirem i wermutem może początkowo zadziwiać ale naprawdę warto chociaż raz go przygotować. Polecam osobom lubiącym pikantną kuchnie - kilka prostych dodatków nadaje niepowtarzalny i zupełnie inny smak :) Warto!!!
SKŁADNIKI(na rosół podstawowy):
-1 kura rosołowa
-4 marchwie
-2 pietruszki
-pół selera
-2 cebule
-kawałek pora
-3 ząbki czosnku
-4 liście laurowe
-4 ziela angielskie
-4 goździki
-10 ziaren pieprzu
-1.5 łyżeczki soli
-2 litry wody źródlanej
WYKONANIE:
Kurę rozdzielamy i dokładnie myjemy. Zalewamy zimną wodą, odszumowujemy, dodajemy opaloną cebulę z łupinką dla ładnego koloru oraz warzywa i przyprawy. Gotujemy na małym ogniu ok 2-3 godzin lub w szybkowarze ok 30 minut.
SKŁADNIKI na rosół na ostro:
-1 litr rosołu
-100 ml wermutu
-1 papryczka chili
-4 cm świeżego imbiru
-opcjonalnie łyżka sosu rybnego.
WYKONANIE rosołu na ostro:
Pokrój drobno chili i imbir, wlej wermut i gotuj ok 10 minut. Pod koniec gotowania dodajemy sos rybny.
mmmm chyba za ostra jak dla mnie ale pewnie dla tych co lubią dobra
OdpowiedzUsuńnie, tak bardzo ostra nie jest:) ale charakter ma:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ostry rosół. Zwykła zupa wydaje się mi mdła :)
OdpowiedzUsuńSuper rosołek na mroźne dni.
OdpowiedzUsuńojej, wermut w rosole? ale jak to?
OdpowiedzUsuńbardzo jestem ciekawa jak taki rosół smakuje :)
OdpowiedzUsuń