środa, 16 stycznia 2013

ROSÓŁ NA OSTRRRO Z CHILI, IMBIREM I... WERMUTEM

Rosół na ostro z chili, imbirem i wermutem może początkowo zadziwiać ale naprawdę warto chociaż raz go przygotować. Polecam osobom lubiącym pikantną kuchnie - kilka prostych dodatków nadaje niepowtarzalny i zupełnie inny smak  :) Warto!!!

SKŁADNIKI(na rosół podstawowy):
-1 kura rosołowa
-4 marchwie
-2 pietruszki
-pół selera
-2 cebule
-kawałek pora
-3 ząbki czosnku
-4 liście laurowe
-4 ziela angielskie
-4 goździki
-10 ziaren pieprzu
-1.5 łyżeczki soli
-2 litry wody źródlanej

WYKONANIE:
Kurę rozdzielamy i dokładnie myjemy. Zalewamy zimną wodą, odszumowujemy, dodajemy opaloną cebulę z łupinką dla ładnego koloru oraz warzywa  i przyprawy. Gotujemy na małym ogniu ok 2-3 godzin lub w szybkowarze ok 30 minut.

SKŁADNIKI na rosół na ostro:
-1 litr rosołu
-100 ml wermutu
-1 papryczka chili
-4 cm świeżego imbiru
-opcjonalnie łyżka sosu rybnego.

WYKONANIE rosołu na ostro:
Pokrój drobno chili i imbir, wlej wermut i gotuj ok 10 minut. Pod koniec gotowania dodajemy sos rybny. 

6 komentarzy:

  1. mmmm chyba za ostra jak dla mnie ale pewnie dla tych co lubią dobra

    OdpowiedzUsuń
  2. nie, tak bardzo ostra nie jest:) ale charakter ma:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam ostry rosół. Zwykła zupa wydaje się mi mdła :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super rosołek na mroźne dni.

    OdpowiedzUsuń
  5. ojej, wermut w rosole? ale jak to?

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo jestem ciekawa jak taki rosół smakuje :)

    OdpowiedzUsuń