niedziela, 13 stycznia 2013

MOCNO CZEKOLADOWE CIASTO Z MROŻONYMI OWOCAMI I GALARETKĄ

Mocno czekoladowe lekkie ciasto z galaretką i mrożonymi owocami to idealny deser:) Mrożone owoce sprawiają że galaretka szybciej zastygnie a sok zostanie w środku czyniąc je soczystymi:) Rośnie bardzo duże, a jeśli jakoś uda nam się przetrzymać go do następnego dnia staje się wilgotne i dużo lepsze w smaku Ciasto naprawdę szybkie, niedrogie i przepyszne! Zdjęcie mówi samo za siebie :)

SKŁADNIKI(na dużą blachę):
100g gorzkiej czekolady
250 ml mleka
500g mąki pszennej
100 g kakao
1 - 1.5 czubatej łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 i 1/3 szklanki cukru
1 fiolka (5g) aromatu waniliowego
2 duże jajka
150 ml oleju 
250 g śmietany 12% lub 18%
ok 1 kg dowolnych mrożonych owoców
4 czerwone galaretki
1 litr wrzątku.

WYKONANIE:
W gorącym mleku podgrzewać czekoladę do momentu aż całkiem się rozpuści. Wystudzić
W osobnym naczyniu ubijać jajka. W połowie ubijania dodać cukier i aromat waniliowy. Ubić na jednolitą masę. Dodać śmietanę i olej. Zmiksować. Dodać wystudzone mleko z rozpuszczoną czekoladą. Zmiksować ponownie. Następnie wsypujemy suche składniki, tj mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Ubić krotko aby połączyć wszystkie składniki. Pieczemy od 25-30 minut w 175-180 st Celsjusza do tzw suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto przekładamy do góry nogami aby miało gładki wierzch. Na wystudzone układamy MROŻONE owoce letnie w moim przypadku maliny. Zalewamy tężejącą galaretką. Posypujemy gotową posypką czekoladową lub czekoladą startą na grubej tarce. Wstawiamy do lodówki, aż galaretka stężeje a owoce się rozmrożą. Nie pozostaje nic innego jak życzyć smacznego!:)

W tym wykonaniu dodałam tylko dwie galaretki, ale dla lepszego efektu polecam tak jak w przepisie użyć czterech. :)

21 komentarzy:

  1. Truskawki! :D:D:D:D
    Jak ja je lubię, są piękne.
    Trochę lata w styczniu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mniammm :) wygląda wspanieale, a z przepisu skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo pyssznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  4. super i zapewwnie pyszne

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda rewelacyjnie i pewnie tak smakuje, aż ślinka cieknie mniam mniam !!!! (gminachojnow)

    OdpowiedzUsuń
  6. Tak, truskawki w styczniu to jest to :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Już wiem co upiec na następną niedzielę he,he :) Wygląda przepysznie

    OdpowiedzUsuń
  8. mniami smkaowicie wygląda :D

    OdpowiedzUsuń
  9. pyszności, a te truskawki na wierzchu bomba:)

    OdpowiedzUsuń
  10. mmm pyszne ciacho w sam raz na Walentynki;-)))

    OdpowiedzUsuń
  11. MMMm czekoladowe musze je zrobic :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Aż chce się schrupać wzrokiem :)

    OdpowiedzUsuń
  13. bardzo smaczny deser

    OdpowiedzUsuń
  14. Przepysznie wygląda :) Uwielbiam ciasta czekoladowe <3

    OdpowiedzUsuń
  15. no, niestety ciasto wymaga dłuższego pieczenia... wyciągnęłam po pół godzinie, odkroiłam wierzch, a środek surowy, włożyłam jeszcze na 25 min

    OdpowiedzUsuń