sobota, 19 stycznia 2013

DROŻDŻOWE ROGALE FASZEROWANE SZYNKĄ, SEREM I DUSZONYMI PIECZARKAMI

Drożdżowe rogale z szynką, serem i pieczarkami są delikatne i puszyste. Ciasto zawsze dzielę na dwie części i jedną z nich zamrażam. Dodając do ciasta pół szklanki cukru i kilka kropli aromatu możemy zrobić rogale na słodko.. :)

SKŁADNIKI:
1 kg mąki typ 450
6 dkg drożdży
szklanka mleka
szklanka wody gazowanej
3 duże jajka
pół szklanki oleju
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru

WYKONANIE:
Z drożdży, cukru, kilku łyżek mąki i połowy szklanki ciepłego lecz nie gorącego mleka mleka zrobić zaczyn. Odstawić na ok 15 minut w ciepłym miejscu. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wyrobić. Odstawić na ok 1 godzinę aby ciasto podwoiło objętość.  Po tym czasie wyrobić gładkie ciasto w razie potrzeby podsypywać mąką. Podzielić je na 2 części. Jedną zamrozić, drugą ponownie podzielić na 2 części i każdą z nich rozwałkować jak na pizzę. Podzielić na 4 trójkąty i odrobinę rozciągnąć wzdłuż. Położyć szynkę, ser i uduszone z cebulą pieczarki na najgrubszej części trójkąta. Zawijać od najgrubszej części do najcieńszej i wygiąć rogi w kształt litery "C". Zostawić na 30 minut do wyrośnięcia, posmarować rozkłóconym jajkiem z odrobiną mleka i posypać sezamem. Piec ok 20 minut w 180 stopniach sprawdzając czy nie przypiekły się za bardzo.

7 komentarzy:

  1. ale smakowite
    Ewa Rafalowska

    OdpowiedzUsuń
  2. smakowity kąsek:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tego muszę spróbować. Wydaje się ciekawy:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Smacznie się prezentuje:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Rogaliki sa przepyszne. Lubie piec, ale ciasta drozdzowe nie udaja mi sie zazwyczaj. Ale rogaliki z tego przepisu sa tak miekkie i puszyste i po prostu chce sie je jesc. A co najwazniejsze udaly mi sie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepis wydaje sie prosty!:) Napewno spróbuje:)

    OdpowiedzUsuń