Na samym początku muszę przeprosić za kiepską jakość zdjęć:) W najbliższym czasie postaram się to zmienić:) Tymczasem na rozgrzewkę przepis na moją ulubioną pizzę. Chrupiący spód, moc dodatków... Najlepsza pizza w mieście :)
CIASTO(na dwa spody):
0.5 kg mąki - najlepsza będzie typu 450
30-40 g drożdży świeżych lub 10 g suszonych
250 ml ciepłej wody (może być gazowana-wtedy ciasto jest bardziej puszyste, może być też z domieszką mleka)
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka oliwy lub oleju
1,5 płaskiej łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE:
Z 1-2 łyżek mąki, drożdży, cukru i odrobiny mleka przygotować zaczyn. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 30 min. Po tym czasie dodać pozostałe składniki, wyrobić i pozostawić na najlepiej przynajmniej 2 godziny do wyrośnięcia. Podzielić na 2 częsci. Każdą z nich rozwałkować i przełożyć do formy lub wyłożyć na blachę do pieczenia. Ponakłuwać widelcem. Aby ciasto było bardziej chrupkie polecam podsypać je kaszą manną zamiast mąką:) Posmarować sosem pomidorowym. Ułożyć składniki. Piec ok 12 -15 minut w 220 st C na samym dole piekarnika.
SOS BAZOWY:
Mały słoiczek koncentratu pomidorowego - najlepiej Pudliszki
kilka łyżek oliwy
kilka łyżek wody
płaska łyżeczka ziół prowansalskich
2 ząbki rozgniecionego i posiekanego czosnku.
Wszystko połączyć ze sobą aby uzyskać niezbyt gęstą konsystencję, Odstawić na 15 minut do przegryzienia. Smarować ciasto. Następnie układać ulubione składniki.
W moim przypadku były to w kolejności: podduszone opieńki, ser żółty mieszany,szynka, pomidor, ogórek kiszony, papryka konserwowa i czerwona cebula.
Podawać z sosami lub keczupem. Ale o tym w następnym poście:)
Gwarantuje, że ta domowa pizza jest o niebo lepsza od tych z restauracji.
A tutaj druga wersja z salami:
Ale mam smaka na pizze ;-)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam pizzę i wypróbuję ten przepis na pewno:)
OdpowiedzUsuńRobiłam naprawdę pyszna, zmieniłam tylko składniki bo nie przepadam z ogórkiem(opieńki, ser, cebula, kawałki kurczaka opiekane w przyprawach, kukurydza), ciasto również bardzo dobre- polecam bardzo doby przepis!!!
OdpowiedzUsuń