wtorek, 22 stycznia 2013

BITKI W SOSIE Z CZERWONĄ CEBULĄ NA PUREE ZIEMNIACZANYM i SURÓWKĄ KRESOWĄ :)

Bitki w sosie z czerwoną cebulą ekspresowo przyrządza się w szybkowarze. Puree wymaga zaledwie dodania kilku prostych składników aby zamienić zwykłe ziemniaki w pyszne ziemniaki :) Sałatka kresowa czeka w spiżarni aby podać ją do obiadu.. Szybko i smacznie...:)

BITKI:
0.5 kg mięsa z szynki wieprzowej
1 duża cebula
kilka gałązek pietruszki
10 dkg pieczarek
łyżka mąki
2 łyżki oleju
sól
pieprz
liść laurowy 
ziele angielskie.

Mięso pokroić na kotlety i rozbić. Obsmażyć na gorącym oleju na rumiano i przełożyć do szybkowara. Na tym samym oleju usmażyć cebulę dodając pieczarki i przyprawy. Dodać do mięsa. Zalać szklanką wody i dusić ok 20 minut. Po tym czasie wyjąć mięso z sosu, dodać łyżkę mąki i posiekaną pietruszkę. Zmiksować, zagotować, przełożyć mięso do sosu.  

PUREE:

1 kg ziemniaków
cebula (moja wersja bez cebuli)
łyżeczka soli
2 łyżki masła
niecała szklanka mleka

Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Cebule pokroić i zarumienić na patelni. Mleko ugotować. Ugotowane ziemniaki odcedzić, odparować i przepuścić przez prasę, dodać masło, cebulę i ugotowane mleko. Ucierać do otrzymania puszystej masy.

SURÓWKA KRESOWA:
(jest to surówka robiona do słoików na zimę dlatego takie ilości składników)

- 6 kg buraków,
- 1 kg papryki,
- 1 kg cebuli,
- liść laurowy (2-3),
- ziele angielskie,
- pieprz czarny mielony


na zalewę: 
1-1.5 szklanki octu, 2 łyżki soli, 1/2 litra wody, 1 szklanka oleju, 1,5 szklanki cukru.

Buraki ugotować w łupinach, wystudzić, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Paprykę pokroić na drobne paseczki .Cebulę drobno pokroić w kostkę.Z wody i octu z dodatkiem oleju,cukru,soli,pieprzu i liści laurowych ugotować zalewę. Do gotującej się zalewy wrzucić cebule oraz paprykę i gotować ok 10 minut.Potem dodać przygotowane buraczki i mieszając od czasu do czasu  gotować jeszcze 10 minut. Gorącą sałatkę przełożyć do słoików, dokładnie zakręcić i odkładać wieczkiem do dołu. Przekręcić kiedy wystygną.





4 komentarze:

  1. Surówka kresowa jest wspaniała, od niedawna gości także na stole w moim domu. Smakuje wyśmienicie zarówno na zimno, jak i na ciepło.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny przepis!! Robilam juz wiele razy, zaraz lece po zakupy i robie ponownie :D Bardzo bardzo dziekuje za ten rewelacyjny przepis :3


    skreslic.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń