sobota, 30 marca 2013

ROLADA SCHABOWA Z ŻURAWINĄ I CHRZANEM

Rolada schabowa z żurawiną i chrzanem to jedno z najlepszych połączeń mięsa z owocami.... Z pewnością jest świetną odmianą tradycyjnego schabu np ze śliwką. Warto spróbować :)


SKŁADNIKI:
Przy większej ilości mięsa proporcjonalnie zwiększamy ilość składników:)
1 kg schabu bez kości
150-200 g surowego boczku
opakowanie przyprawy do pieczeni
1 cebula 
2 duże ząbki czosnku
100 g suszonej żurawiny
garść natki pietruszki
2 łyżki chrzanu

WYKONANIE:
Schab rozkroić z boku w połowie lub 1/3 grubości jeżeli jest gruby (ze środkowej części) tak, aby nie przeciąć mięsa do końca. Rozłożyć je na jeden cieńszy płat Rozbić równomiernie mięso tak aby kształtem
przypominało prostokąt. Dokładnie natrzeć przyprawą i zostawić na kilka godzin w lodówce w foliowej torbie. 
Kawałeczek boczku ok 5 g pokroić w kostkę i usmażyć na patelni z cebulą. Po chwili dodać posiekany czosnek,natkę oraz żurawinę z chrzanem. Poddusić, wystudzić i układać na płacie schabu. Zwinąć roladę wzdłuż dłuższego boku. 
Pozostały boczek pokroić wzdłuż na cieniutkie plastry i obłożyć nim wierzch rolady tak aby zachodziły na siebie.
Zawiązać roladę bawełnianą nicią. Piec w brytfance lub naczyniu żaroodpornym w zależności od wagi 1 kg mięsa = 1 godzina pieczenia. Gdyby boczek za bardzo się rumienił zakryć wierzch rolady folią aluminiową.

5 komentarzy:

  1. Takze lubię połączenie miesa z owocami. Szczególnie z żurawiną! Pozdtawiam i zapraszam do siebie :)
    www.studentwgarnku.blogspot.com- nie tylko o gotowaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda świetnie :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń