Piekąc migdałowca z tego przepisu nie pobrudzimy ani jednej szklanki. Ekspresowe, tanie i pyszne ciasto :)
SKŁADNIKI (tortownica 24 cm):
Ciasto:
200 ml śmietany 30% w kubku
2/3 kubka cukru (kubka po śmietanie)
4 duże jaja
2 kubki mąki (kubki po śmietanie)
1 cały proszek do pieczenia
buteleczka (10g) olejku migdałowego
Polewa:
75-80 g masła
1 cukier waniliowy
5-6 kostek mlecznej czekolady
2 łyżki mleka
1 czubata łyżka cukru
100 g płatków migdałowych
WYKONANIE:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać razem. Wylać na tortownicę i piec 20-25 minut w temperaturze
175 st C aż się zrumieni.
Składniki polewy zagotować krótko i przełożyć na podpieczone ciasto. Zaczynać wykładać masę od boków ciasta a nie od środka gdyż może się zapaść :) Piec kolejne 10 do 15 minut. Gotowe :)
Wyglada smacznie:) Musze to sprawdzic:)
OdpowiedzUsuńW weekend zrobiłam..zniknął w godzinę:D
OdpowiedzUsuń