Absolutnie niedietetyczne, absolutnie pyszne:) Tak właśnie można opisać duszone żeberka z miodem i pieczarkami:)
SKŁADNIKI:
1 kg mięsnych żeberek
2 łyżki dobrego miodu
1 opakowanie przyprawy do żeberek
kilka łyżek oleju lub smalcu
łyżka mąki ziemniaczanej
30 dkg pieczarek
2 duże cebule
2 ząbki czosnku
szklanka bulionu
sól,pieprz
WYKONANIE:
Żeberka podzielić na mniejsze porcje - takie na jedną kostkę. Mocno oblepić mieszanką z miodu przyprawy i czosnku. Zostawić na całą noc w lodówce. Następnego dnia na mocno rozgrzanym oleju lub smalcu obsmażyć na rumiano partiami żeberka i przełożyć do garnka. Udusić pieczarki z cebulą na tym samym tłuszczu, odsączyć i przełożyć do mięsa. Podlać szklanką bulionu. Dusić w szybkowarze 30-40 minut lub w garnku do miękkości. Jeśli dusimy w garnku uzupełniamy płyn w miarę odparowywania. Gdy żeberka będą już miękkie dodajemy sól i pieprz do smaku oraz podbijamy sos łyżką rozmieszanej z wodą mąki ziemniaczanej i zagotowujemy. Podawać posypane pietruszką.
Pyszne !! mięsko samo odchodziło od kości !
OdpowiedzUsuńno rzeczywiście wspaniały przepis. ja do dzisiaj go stosuję!
OdpowiedzUsuńWłaśnie przygotowuje żeberka, mam nadzieję, że wyjdą mi pyszne
OdpowiedzUsuńIza
Jak wyzej. Ja rowniez przygotowywuje zeberka wg. przepisu i mam nadzieje ze beda
OdpowiedzUsuńpyszne !!!