W zasadzie nie jest to typowy żółty ser a raczej ser smażony. Świetnie się roztapia i jest o wiele mniej kaloryczny od tradycyjnego sera, więc zadowoli osoby na diecie (bez dodatku masła). Coś fajnego również dla tych, którzy chcą wiedzieć co jedzą - bez dodatku chemii..:)
SKŁADNIKI:
1 kg sera białego półtłustego
1 litr mleka
2 rozmącone jajka - najlepiej wiejskie
7 dkg rozpuszczonego masła
1 płaska łyżeczka sody
1 łyżeczka soli - wg gustu
troszkę wegety
+ ulubione dodatki - u mnie: zioła prowansalskie i szczypta kurkumy dla koloru
WYKONANIE:
Do zagotowanego mleka dodać ser i gotować przez 20-25 minut często mieszając aby się nie przypalił, następnie odcedzić lecz nie wyciskać. Ser ma być wilgotny.
Dodać jajko, sól, masło i przyprawy. Następnie dołożyć sodę. Można smażyć na teflonie lecz ja polecam ugniatać łyżką przez 15 minut w kąpieli wodnej (mniejszy garnek włożyć w większy wypełniony wrzątkiem) wtedy jest mniejsze ryzyko przypalenia. Kiedy ser ma konsystencję gęstej masy budyniowej przekładamy do pojemnika lub do obciętej plastikowej butelki i mocno ugniatamy.Kiedy wystygnie wyjąć z formy i szczelnie zawinąć folią spożywczą aby nie wysychał. Gotowy do jedzenia po kilku-kilkunastu godzinach. Smacznego..:)
pychotka
OdpowiedzUsuńMNIAM.....
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie i na pewno jest zdrowszy od sklepowego!:)
OdpowiedzUsuńaz wierzyc sie nie chce, ze taki ladny wychodzi;)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie. Będę musiała spróbować :)
OdpowiedzUsuńapetyczne...
OdpowiedzUsuńodrazu zgłodnialem super!
OdpowiedzUsuńwygląda wspaniale i pewnie tak samo smakuje :)
OdpowiedzUsuńSery żółte uwielbiam! A o takim czymś jeszcze nie słyszałam, chętnie wypróbuję!
OdpowiedzUsuńjak widać - to nic trudnego zrobić żółty ser. Wygląda wspaniale
OdpowiedzUsuńrobiłam ale dodałam za dużo masła i takie suche wyszło. co teraz czy mogę dodać wiecej sera białego i bedzie ok? czy od nowa robic?
OdpowiedzUsuńZrobiłam ten ser i tak szczerze pisząc nawet nie przypomina smaku sera ... ten smak mi przypomina smak sera typu Liliput, ale takiej gorszej jakości ...
OdpowiedzUsuńNie dodawałam żadnych przypraw i być może dlatego jest tak paskudny w smaku?
mmm, muszę wypróbować ten przepis!
OdpowiedzUsuń