poniedziałek, 4 lutego 2013

KURCZAK PIECZONY NA BUTELCE PIWA Z PÓŁKSIĘŻYCAMI ZIEMNIACZANYMI W KURKUMIE I ROZMARYNIE

Kurczak pieczony na butelce piwa jest idealnie soczysty i ma złocistą chrupiącą skórką.Smakuje zupełnie jak z rożna. Półksiężyce ziemniaczane pieką się razem z nim i są świetnym dodatkiem. Kurkumie i rozmarynowi zawdzięczają piękny kolor i aromat...:) Zasada pieczenia kurczaka jest bardzo prosta 1 godzina pieczenia na 1 kilogram mięsa.

SKŁADNIKI:
kurczak ok 1.5 kg
piwo o pojemności 0.33 lub w innej niskiej butelce
przyprawa do kurczaka
kilka łyżek oliwy
łyżeczka kurkumy
łyżeczka ostrej papryki
2 szczypty suszonego rozmarynu
ok 70 dkg ziemniaków

WYKONANIE:
Kurczaka umyć i natrzeć przyprawą do kurczaka w środku i na zewnątrz. Zostawić w lodówce najlepiej na 24 godziny a przynajmniej na całą noc. Następnie butelkę dokładnie wymyć w ciepłej wodzie aby pozbyć się etykiet. Odlać 1/3 piwa i dolać w to miejsce wody. Posadzić kurczaka na butelce i umieścić go w dolnej części naczynia żaroodpornego. Gdyby piwo nie chciało się pienić dodać szczyptę soli. Piec w zależności od wagi 1 kg- 1 h. Ja piekłam swojego kurczaka 1.5 godziny podlewając co jakiś czas powstałym sosem (nie za często gdyż wyciekające piwo będzie również po nim spływać). Po ok połowie czasu dołożyłam na blachę ziemniaki przygotowane następująco: obrane, pokrojone w łódeczki polać oliwą wymieszaną z kurkumą, papryką i rozmarynem, mieszać co jakiś czas aby się nie przypaliły. Po tym czasie mamy gotowe danie:)

12 komentarzy: