sobota, 9 lutego 2013

CYTRYNOWY ŁOSOŚ W SOSIE ŚMIETANOWO-PIETRUSZKOWYM

Cytrynowy łosoś w sosie śmietanowo-pietruszkowym to ekspresowe i pyszne danie. Polecam je każdemu - smak jest niepowtarzalny...:)

SKŁADNIKI:
400 gr fileta z łososia
200 ml śmietany 18%
pęczek świeżej pietruszki
2 ząbki czosnku
sok z połowy cytryny
sól 
pieprz ziołowy
2 łyżki masła

WYKONANIE:
Fileta oczyścić i natrzeć sokiem z cytryny oraz ziołami. Odstawić na kilka godzin do lodówki. Następnie na patelni dobrze rozgrzać masło i usmażyć łososia z obu stron na delikatnie złoty kolor dodając czosnek, śmietanę i posiekaną pietruszkę. Należy pamiętać aby smażenie zawsze zaczynać od strony skóry. Dusić pod przykryciem na małym ogniu ok 10 minut. Można minimalnie podlać białym wytrawnym winem gdyby sos za bardzo zgęstniał. Przed podaniem udekorować świeżą pietruszką. Gotowe:)

9 komentarzy:

  1. wygląda apetycznie:)))

    OdpowiedzUsuń
  2. smacznie wyglada;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam sosy śmietankowe!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam łososia w śmietankowym :D aż się głodna zrobiłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. pysznie wyglada

    OdpowiedzUsuń
  7. świetny pomysł warty polecenia

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam
    Martyna z www.DojazdDoParyza.pl

    OdpowiedzUsuń