niedziela, 13 stycznia 2013

SCHAB W SOSIE ŚLIWKOWYM

Schab ze śliwką w sosie śliwkowym to idealne danie na niedzielny obiad. Może też posłużyć jako wędlina do chleba(już bez sosu). Przyrządzany w szybkowarze, więc zdrowo, smacznie i szybko. 


SKŁADNIKI:
-70 dkg schabu środkowego
-szklanka bulionu domowego lub z kostki
-100-150 g śliwek suszonych (kilka odłożyć do sosu)
-kilka łyżek oleju do marynaty i smażenia
-majeranek, pieprz ziołowy, czosnek granulowany, sól 
-liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnach
-łyżeczka masła
-łyżeczka mąki ziemniaczanej


WYKONANIE:
Ostrym nożem zrobić otwór przez całą długość schabu i wsadzić w niego suszone śliwki.  Z oleju, majeranku, pieprzu ziołowego, czosnku granulowanego i soli zrobić marynatę i dobrze natrzeć nią mięso. Odstawić najlepiej na całą noc do lodówki. 
Następnego dnia schab obsmażyć z każdej strony na gorącym oleju, przełożyć do szybkowara, zalać gorącym bulionem, dodać liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnach i śliwki. Dusić w szybkowarze 30 minut.
Po tym czasie wyjąć schab, NIE KROIĆ przez ok 10 minut aby soki nie wypłynęły z mięsa. Płyn, który pozostał w szybkowarze zblenderować (bez liścia i ziela) z dodatkiem masła i mąki ziemniaczanej. Doprowadzić do wrzenia i zdjąć z gazu. Polać mięso.
Jeśli zostanie nam porcja mięsa pokroić ją w plastry i przełożyć do sosu. Następnego dnia na małym ogniu odgrzać całość razem a schab będzie jeszcze smaczniejszy. Smacznego!:)

2 komentarze: