Cytrynowy łosoś w sosie śmietanowo-pietruszkowym to ekspresowe i pyszne danie. Polecam je każdemu - smak jest niepowtarzalny...:)
SKŁADNIKI:
400 gr fileta z łososia
200 ml śmietany 18%
pęczek świeżej pietruszki
2 ząbki czosnku
sok z połowy cytryny
sól
pieprz ziołowy
2 łyżki masła
WYKONANIE:
Fileta oczyścić i natrzeć sokiem z cytryny oraz ziołami. Odstawić na kilka godzin do lodówki. Następnie na patelni dobrze rozgrzać masło i usmażyć łososia z obu stron na delikatnie złoty kolor dodając czosnek, śmietanę i posiekaną pietruszkę. Należy pamiętać aby smażenie zawsze zaczynać od strony skóry. Dusić pod przykryciem na małym ogniu ok 10 minut. Można minimalnie podlać białym wytrawnym winem gdyby sos za bardzo zgęstniał. Przed podaniem udekorować świeżą pietruszką. Gotowe:)
mmm pycha:)
OdpowiedzUsuńwygląda apetycznie:)))
OdpowiedzUsuńsmacznie wyglada;)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńUwielbiam sosy śmietankowe!:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam łososia w śmietankowym :D aż się głodna zrobiłam ;)
OdpowiedzUsuńpysznie wyglada
OdpowiedzUsuńświetny pomysł warty polecenia
OdpowiedzUsuńUwielbiam
OdpowiedzUsuńMartyna z www.DojazdDoParyza.pl