SKŁADNIKI:
1 kg schabu bez kości
150-200 g surowego boczku
opakowanie przyprawy do pieczeni
1 cebula
2 duże ząbki czosnku
100 g suszonej żurawiny
garść natki pietruszki
2 łyżki chrzanu
WYKONANIE:
Schab rozkroić z boku w połowie lub 1/3 grubości jeżeli jest gruby (ze środkowej części) tak, aby nie przeciąć mięsa do końca. Rozłożyć je na jeden cieńszy płat Rozbić równomiernie mięso tak aby kształtem
przypominało prostokąt. Dokładnie natrzeć przyprawą i zostawić na kilka godzin w lodówce w foliowej torbie.
Pozostały boczek pokroić wzdłuż na cieniutkie plastry i obłożyć nim wierzch rolady tak aby zachodziły na siebie.
Zawiązać roladę bawełnianą nicią. Piec w brytfance lub naczyniu żaroodpornym w zależności od wagi 1 kg mięsa = 1 godzina pieczenia. Gdyby boczek za bardzo się rumienił zakryć wierzch rolady folią aluminiową.
Takze lubię połączenie miesa z owocami. Szczególnie z żurawiną! Pozdtawiam i zapraszam do siebie :)
OdpowiedzUsuńwww.studentwgarnku.blogspot.com- nie tylko o gotowaniu :)
brzmi i wygląda pysznie! :)
OdpowiedzUsuńświetnie to wygląda :)
OdpowiedzUsuńwygląda świetnie :) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńpyszny taki schab!!
OdpowiedzUsuń